19.08.13

Τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά και να ενισχύσουν στατικά τα κτίρια τους έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου.

«Όσοι κάνουν χρήση του νόμου θα μπορούν να συμψηφίσουν μέχρι το 50% του προστίμου με το κόστος που θα καταβάλλουν για να βελτιώσουν ενεργειακά ή στατικά το ακίνητο τους», δηλώνει στα «Νέα» ο αναπλ. υπ. Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Έτσι στο νέο τοπίο που διαμορφώνει ο νέος νόμος το μισό του προστίμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων αντί να καταλήγει στο κράτος μπορεί να επενδύεται στο ίδιο το ακίνητο.

Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση ισχύει για όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν έως το 2003 κάτι που σημαίνει ότι η πλειοψηφία τους χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Από το ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι με τη ρύθμιση αυτή δίνεται «τονωτική ένεση» στην οικοδομική δραστηριότητα, ενώ και το κράτος θα είναι κερδισμένο αφού θα υπάρξουν έσοδα από τη φορολόγηση.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να γίνει συμψηφισμός των προστίμων θα πρέπει να προσκομιστούν όλα τα τιμολόγια με τις σχετικές εργασίες.

Με βάση όσα προβλέπονται απ’ το νέο νόμο οι δόσεις καταβάλλονται σε εξάμηνα: 17, 14 και 10 ανάλογα με το πότε θα αιτηθεί κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr