03.07.19

Η επενδυτική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά φιλοξενίας παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα σε σύγκριση με τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2008-2014).

Από το 2014 έως το 2017 οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας είχαν αναρριχηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, με τις συνολικές συναλλαγές να διαμορφώνονται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, υπολογίζε η Pepper Hellas.

Ωστόσο, στην ετήσια μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και παρουσίασε πρόσφατα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας,  αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι άμεσες επενδύσεις για ανακαινίσεις μονάδων στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο, ξεπέρασαν τα 1,6 δις ευρώ την περίοδο 2017-2018!

Οι επενδύσεις αυτές λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην οικονομία της χώρας καθώς κινούν τον κατασκευαστικό κλάδο, όπως και άλλους επαγγελματικούς κλάδους και οδηγούν σε αύξηση των θέσεων εργασίας.

Στιγμιότυπα της ανάπτυξης του ξενοδοχειακού κλάδου από όλη την Ελλάδα:

Αθήνα. Χιλιάδες νέα δωμάτια προστέθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια ή αναμένεται να προστεθούν άμεσα από νέες επενδύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην κατηγορία τεσσάρων και πέντε αστέρων θα λειτουργήσουν περίπου 10 νέες μονάδες, εντός του 2019 και τους πρώτους μήνες του 2020. Επαναλειτουργία κλειστών ξενοδοχείων και διαμόρφωση νέων, μέσω της αλλαγής χρήσης υφιστάμενων ακινήτων (κυρίως γραφείων), είναι η βασική τάση που ακολουθούν οι επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να καλύψουν τη ζήτηση που έχει διαμορφωθεί για την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό.

Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα καλωσόρισε έξι νέα μπουτίκ ξενοδοχεία το 2016. πολλά επενδυτικά έργα συνεχίζονται στη Χαλκιδική.

Κρήτη. Στη μεγαλόνησο, το ξενοδοχειακό στοκ σημείωσε σημαντική άνοδο τόσο σε αριθμό νέων δωματίων όσο και σε αριθμό ανακατασκευών. Μέχρι το 2020, το συνολικό απόθεμα στο νησί αναμένεται να αυξηθεί κατά 3.000 νέα δωμάτια,

Στα Δωδεκάνησα περισσότερα από 3.000 νέα δωμάτια προστίθενται στο στοκ.

Στις Κυκλάδες 21 νέα ξενοδοχεία ξεκίνησαν δραστηριότητα το 2016, με τα 19 από αυτά σε Μύκονο και Σαντορίνη. Το 2017, 15 επιπλέον ξενοδοχεία προστέθηκαν.

Η έκθεση Travel and Tourism Competitiveness Report του 2018, που μετράει την ελκυστικότητα κάθε τουριστικού προορισμού, ανέβασε την Ελλάδα στην 24η θέση μεταξύ 136 χωρών. Η επίδοση αυτή σημαίνει άνοδο κατά επτά θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη μέσα σε μια διετία και συνδέεται με τις προσπάθειες της χώρας για την καλύτερη προώθηση των πλεονεκτημάτων της.

Αύξηση τουριστικών αφίξεων και εισπράξεων σημειώνεται στην χώρα μας και τους πρώτους μήνες του 2019 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2018,  με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται για ακόμα μία χρονιά στους πλέον περιζήτητους προορισμούς παγκοσμίως. Η ισχυρή άνοδος του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Μέσα σε αυτήν την καταιγίδα επενδύσεων το Τεχνικό Γραφείο Καπάζογλου & Συνεργάτες, στα πλαίσια των οικονομικών του δραστηριοτήτων, εκτέλεσε  τα κάτωθι έργα που αφορούν στον Ξενοδοχειακό κλάδο:

 

  • Μελέτη και εγκατάσταση για αντικατάσταση λεβήτων υγραερίου από αντλίες θερμότητας, 4*44.8 Kw,  σε μηχανοστάσιο bungalows (τομέας 2) και μηχανοστάσιο κεντρικού κτιρίου και  2*44.8 Kw σε bungalows (τομέας 3) στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «GOLDEN COAST», στο Μαραθώνα, Αττικής (11/2018 – 3/2019).

Συνεργάτες: Κουτσώνας & ΣΙΑ Ο.Ε (Υδραυλικά), ADPI IKE (Ηλεκτρολογικά), ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ (Κυκλοφορητές)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Μελέτη Πυρασφάλειας για ανακαίνιση Ξενοδοχείου στον Πειραιά («Τhe Alex» Hotel in Kastella) (11ος/2018 – 12ος/2018).

Συνεργάτες: HHHARCHITECTS (Αρχιτεκτονικά), Κωνσταντίνος Ριρής (Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ)

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ

 

ΚΑΤΟΨΗ ΔΩΜΑΤΟΣ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Εγκαταστάσεις Η-Μ (Κλιματισμός, Ηλεκτρικά, Ύδρευση, Αποχέτευση) για έκδοση 2 οικοδομικών αδειών για αλλαγή χρήσης ακινήτου από χώρο γραφείων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και νέα διαμερισμάτωση (Sleeping Cubes –  Luxurious Apartments) (5ος/2018 – 8ος/2018).

Συνεργάτες: HHHARCHITECTS (Αρχιτεκτονικά), Κωνσταντίνος Ριρής (Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ)

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ_1

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ_1_2

 

 

 

 

 

  • Μελέτη και εγκατάσταση για αντικατάσταση λεβήτων υγραερίου από αντλίες θερμότητας, 2*44.8 Kw, σε μηχανοστάσιο bungalows (τομέας 1), 1*44.8 Kw σε μηχανοστάσιο κεντρικού εστιατορίου και κτιρίου προσωπικού και ανακαίνιση κοινόχρηστων WC κεντρικής πισίνας, στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «GOLDEN COAST», στο Μαραθώνα, Αττικής (11/2017 – 3/2018).

Συνεργάτες: Κουτσώνας & ΣΙΑ Ο.Ε (Υδραυλικά, Εξαερισμοί), ADPI IKE (Ηλεκτρολογικά), SIVAR (Υλικά εξαερισμού), ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ (Κυκλοφορητές)

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ HEAT PUMP GOLDEN COAST 120 BUNGALOWS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Μελέτη και εγκατάσταση για ανακαίνιση κεντρικού ξενοδοχειακού κτηρίου (ανατολική πτέρυγα) υδραυλικών, αποχέτευσης, εξαερισμού και σύστημα πυρανίχνευσης κεντρικού ξενοδοχειακού κτιρίου δυτικής και ανατολικής πτέρυγας στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «GOLDEN COAST», στο Μαραθώνα, Αττικής (11/2016 – 3/2017).

Συνεργάτες: Κουτσώνας & ΣΙΑ Ο.Ε (Υδραυλικά, Εξαερισμοί), ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΝ.ΕΠΕ (Ηλεκτρολογικά), ΚΑΥΚΑΣ (MENVIER-COOPER – Υλικα Πυρανίχνευσης),

SIVAR (Υλικά εξαερισμού), ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΤΣΟΒΟΣ Ε.Π.Ε (Αιολικά)

GOLDEN COAST MAIN BUILDING LEVEL C

 

030127_CM_ATHENIA_PLAN_TOPO

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ GOLDEN COAST

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Μελέτη και εγκατάσταση για ανακαίνιση κεντρικού ξενοδοχειακού κτηρίου (δυτική πτέρυγα) υδραυλικών, αποχέτευσης και εξαερισμού στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «GOLDEN COAST», στο Μαραθώνα, Αττικής (11/2015 – 3/2016).

Συνεργάτες: Κουτσώνας Αναστάσιος (Υδραυλικά, Εξαερισμοί), SIVAR (Υλικά εξαερισμού), ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΤΣΟΒΟΣ Ε.Π.Ε (Αιολικά)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SOURCES:

  1. Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
  2. www.mikrometoxos.gr
  3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  4. www.hhharchitects.gr
  5. www.goldencoast.gr
  6. kaptech archives

 

EDIT: KAPTECH