24.12.14

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ) ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2001 από βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που, είτε διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα στην ελληνική αγορά, είτε κατασκευάζουν διάφορες συσκευασίες. Στο μετοχικό κεφάλαιο του Συστήματος συμμετέχει κατά 35% και η Κεντρική ‘Ενωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε).

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η σύμβαση ενός Δήμου με την ΕΕΑΑ,  εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής, όπως αυτό προκύπτει από τον Εθνικό σχεδιασμό, τη συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και το Σύστημα, καθώς και την πρόθεση κάθε δήμου.

Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ δωρίζει τον απαιτούμενο εξοπλισμό (αυτοκίνητα/κάδους) στους ενταγμένους δήμους. Το Σύστημα μόνο εισηγητικό ρόλο έχει για το δίκτυο των κάδων. Η τελική απόφαση πόσοι κάδοι ανακύκλωσης θα τοποθετηθούν και σε ποια σημεία ανήκει στους συνεργαζόμενους Δήμους Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το δήμο σας, εφόσον βέβαια είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα, με το Τμήμα Καθαριότητας και να κάνετε αίτημα για τοποθέτηση κάδου. Στην επέκταση του δικτύου των μπλε κάδων οι Δήμοι λαμβάνουν υπόψη αιτήματα δημοτών και εταιρειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσοι μετέχουν στην Ανακύκλωση Συσκευασιών.

Σύμφωνα με την ΕΕΑΑ  Α.Ε, τα οφέλη από την ανακύκλωση είναι:

  • Προστασία για το περιβάλλον και αναβαθμίση της ποιότητας της ζωής μας
  • Μειώση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής τους
  • Εξοικονομηση πρώτεων υλών και ενέργειας
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
  • Συναλλαγματικά οφέλη για τη χώρα μας
  •  Συνεισφορά στον πολιτισμό εφόσον η διαχείριση των αποβλήτων είναι δείκτης πολιτισμού.

Και επειδή  αυτό που δεν βλέπουμε, έχουμε την συνήθεια να μας γεννάει καχυποψία, το video αποσαφηνίζει τις διαδιακασίες τις ανακύκλωσης μετά την αποκομιδή των υλικών από τους μπλέ κάδους.

Για το video πατήστε εδώ

Όμως η κρίση, η βούληση και η πράξη συμμετοχής ή όχι στην διαδικασία της ανακύκλωσης των υλικών είναι στην εξουσία του καθενός.