25.05.20

Σε σχετικό άρθρο στις 3/7/19, (ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ), είχε αναφερθεί ότι οι άμεσες επενδύσεις για ανακαινίσεις μονάδων στον εγχώριο ξενοδοχειακό κλάδο, ξεπέρασαν τα 1,6 δις ευρώ την περίοδο 2017-2018.

Το 2019 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, με αποτέλεσμα το 2020 να έχει εκκινήσει ένας «Χορός επενδύσεων στον ελληνικό τουρισµό«, δανειζόμενος τον τίτλο από ομώνυμο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο fortunegreece.com, στις 8/1/20, και αποτύπωνε την δυναμική που είχε δημιουργηθεί.

Σε αυτόν τον «χορό» οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και μάλιστα με δεσμούς που πολλές φορές αγνοούν. Όλες οι επενδύσεις στηρίζονται, εν μέρει σε κεφάλαια που υπάρχουν και εν μέρει σε κεφάλαια που προσδοκά ο επενδυτής να αποκτά κατά τη λειτουργία της επένδυσης, για να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του και τα λειτουργικά του έξοδα.

Σε μια αγορά τουρισμού που κινείται με μετριοπάθεια, οι επενδύσεις αφορούν σε ανακαινίσεις, ενεργειακές και αισθητικές αναβαθμίσεις και λιγότερο σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και γίνονται κυρίως με εγχώρια κεφάλαια που έχουν αποταμιευτεί από προηγούμενες χρήσεις, κυρίως από δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο, με βραχυπρόθεσμη επιμήκυνση αποπληρωμών, τόση ώστε να  καλύπτεται από την επόμενη χρήση, με απορρόφηση στοχευμένης επιδότησής και με μικρό δανεισμό.

Σε μια αγορά τουρισμού που κινείται με ενθουσιασμό και αυξημένες προσδοκίες, οι  επενδύσεις κατευθύνονται σε νέες εγκαταστάσεις και γίνονται με εγχώρια και διεθνή κεφάλαια, που έχουν αποταμιευτεί από προηγούμενες χρήσεις, σε διάφορες δραστηριότητες ανά τον κόσμο και όχι αποκλειστικά από δραστηριότητα στον ξενοδοχειακό κλάδο και με υψηλότερο δανεισμό.

Ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα παρουσίαζε συνεχή ανάπτυξη στα τελευταία χρόνια της δημοσιονομομικής κρίσης και η αγορά είχε αρχίσει να κινείται με υψηλές προσδοκίες, και παρότι είχαν αρχίσει να παρατηρούνται φαινόµενα υπερπροσφοράς κλινών, ειδικά στην Αθήνα,  γεγονός το οποίο ενίσχυε και η ανάπτυξη του Airbnb, υπήρχαν σε  φάση εκτέλεσης ή αδειοδότησης ή σχεδιασμού, δυνητικές επενδύσεις διεκατομμυρίων.

Όταν ξέσπασε η υγειονομική κρίση, με την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού του κορονοϊου έγινε αντιληπτό ότι το καλοκαίρι του 2020 ο τουριστικός κλάδος θα υποστεί καθίζηση. Τώρα που διαμορφώνονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μεταφορές και τη λειτουργία των ξενοδοχείων, είναι πλεόν αντιληπτό, ότι οι μετριοπαθείς επενδύσεις του 2019 και του 1ου τριμήνου του 2020 δεν θα αποφέρουν καρπούς αυτή τη θερινή τουριστική περίοδο και ότι όλα μετατοπίζονται για το καλοκαίρι του 2021 ή του 2022. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες όμως, παρά την κακή ψυχολογία της αγοράς, δεν θα πρέπει να επηρεαστούν καθώς ο επόμενος χρόνος υπολογιζόταν για ανάπτυξη των επενδυτικών πλάνων με ορίζοντα λειτουργίας το 2021για τα μικρότερα σχέδια και το 2022 για τα μεγαλύτερα.

Ο καιρός του κοροναϊου δημιουργεί μια νέα δυναμική, καθώς οι επενδύσεις που βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης ή αδειοδότησης βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε μια αγορά εργασίας που τελεί σε καθεστώς νέας πρωτόγνωρης ανασφάλειας, όπου, η πολιτεία καλείται να «τρέξει» τις αδειοδοτήσεις για να δώσει ελπιδοφόρα μηνύματα στη κοινωνία, οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν γρηγορότερα, με περισσότερα  κεφάλαια, γεγονότα που θα αυξήσουν την υφιστάμενη υπερπροσφορά κλινών. Παροδικές ζημιές θα πρέπει να διαχειριστούν όσοι πραγματοποίησαν επενδύσεις με ορίζοντα έναρξης απόσβεσης το καλοκαίρι του 2020 και 2021.

Οι λοιποί κλάδοι (κατασκευαστικός, ξενοδοχειακών υλικών και εξοπλισμού, υπηρεσίες, τροφοδοσία) που υποστηρίζουν την δυναμική του τουριστικού κλάδου, θα βρεθούν αντιμέτωποι στη παρούσα φάση, με την ανασφάλεια που προκαλεί η COVID-19,  οπότε πιθανόν να ενδίδουν στην όποια ζήτηση από όπου και αν προέρχεται, με μειωμένη προσοχή,  με κίνδυνο να βρεθούν να κυνηγούν τα κεφάλαιά τους και τα προσδοκώμενα κέρδη.

Σε επόμενη φάση, ο τραπεζικός κλάδος, που ενδέχεται να έχει δανειοδοτήσει επισφαλή επενδυτικά πλάνα εν μέσω κορονοϊού, κινδυνεύει, ,  να αρχίσει να κυνηγά τις αποπληρωμές των τοκοχρεωλύσιων, υποδαυλίζοντας εν μέρει, μια νέα οικονομική κρίση, καθώς θα εξακολουθεί να μαίνεται και η φωτιά των συσσωρευόμενων κόκκινων δανείων.

Οι μετριοπαθείς επενδύσεις στον τουρισμό πρέπει να στηρίζονται,  ενώ οι εξόφθαλμα κερδοσκοπικές, πρέπει να απορρίπτονται από την αγορά,  ώστε να μην εξελιχθεί ο ενθουσιασμος και η προσδοκία σε οικονομική φούσκα, και να μην οδηγηθεί και η αγορά του τουρισμού σε κρίση αλλά σε εξυγίανση, που παράλληλα με την έλευση της υγειονομικής κρίσης, θα αποφέρει καρπούς στις μακροπρόθεσμες και συνεπείς επενδύσεις και ευημερία στους λοιπούς εμπλεκόμενους κλάδους με το τουριστικό προϊόν.

Tο τεχνικό γραφείο Kαπάζογλου και Συνεργάτες είχε την χαρά να συμμετέχει και αυτή τη χρονιά στο πλάνο επενδύσεων μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας που συστηματικά εκσυγχρονίζεται για να επιτυγχάνει τα διαρκώς αυξανόμενα standard των απαιτήσεων των μεγάλων tour operators, της εξοικονόμησης της ενέργειας και των κανονισμών ασφαλείας.

Δυστυχώς, ο απρόσμενος καιρός του κορονοϊου θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε επενδυτικά πλάνα εκσυγχρονισμού μικρών και μεγάλων μονάδων για το 2020 – 2021 καθώς η τουριστική περίοδο αναμένεται ισχνή και οι αποσβέσεις των επενδύσεων του 2019 – 2020, θα παρουσιάσουν μεγάλη υστέρηση έναντι του ορίζοντα των προσδοκίων με τον οποίο έγιναν.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν, παρουσιάζονται παρακάτω και εκτελέστηκαν με πολύ απαιτητικά χρονοδιαγράμματα, εντός 3 μηνών , καθώς  οι εγκαταστάσεις ήταν booked με πληρότητα που θα έφθανε το 80% για τον μήνα Μάρτιο!

  • Μελέτη και εγκατάσταση δικτύων οπτικών καλωδίων και τηλεφωνικών καλωδίων, οπτικών και τηλεφωνικών κατανεμητών, δικτύων καλωδίων CCTV σε bungalows (τομέας 1, 2 και 3), στο χώρο κεντρικής εισόδου στους διαδρόμους κεντρικού κτιρίου στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «GOLDEN COAST», στο Μαραθώνα, Αττικής (11/2019 – 2/2020).

Συνεργάτες: ADPI IKE (Ηλεκτρολογικά)

191012_GOLDEN COAST_PLAN_TOPO_EKSKAFES 2

191012_GOLDEN COAST_PLAN_TOPO_FIBER

  • Μελέτη και εγκατάσταση δικτύων καλωδίων μεταφοράς σημάτων πυρανίχνευσης και στοιχείων διευθυνσιοδοτούμενης πυρανίχνευσης σε bungalows (τομέας 1, 2 και 3) – διασύνδεση με γενικό πίνακα πυρανίχνευσης κεντρικού κτιρίου,  στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «GOLDEN COAST», στο Μαραθώνα, Αττικής (11/2019 – 2/2020).

Συνεργάτες: Ηλεκτρολογικό Δίκτυο ΜΟΝ.ΕΠΕ (Ηλεκτρολογικά), GEDI (Commissioning και Προγραμματισμός πυρανίχνευσης), MENVIER – EATON (πυρανιχνευτές, μπουτόν, σειρήνες, πίνακες)

200109_GOLDEN COAST_PLAN_TOPO_PYR KALODIA SOLINES DETECTORS

  • Μελέτη και εγκατάσταση δικτύων υδρευσης (ζεστό – κρύο – ανακυκλοφορία) και εγκατάσταση απλών υδροδοτικών σημείων πυρόσβεσης σε bungalows (τομέας 1) – διασύνδεση με κεντρικό υδροστάσιο,  στο Ξενοδοχειακό Συγκρότημα «GOLDEN COAST», στο Μαραθώνα, Αττικής (11/2019 – 2/2020).

Συνεργάτες: Κουτσώνας & ΣΙΑ Ο.Ε (Υδραυλικά),  AQUATHERM (σωλήνες), ΣΕΥΔΑΠ (Φωλιές)

191012_GOLDEN COAST_PLAN_TOPO_PLUMBING

SOURCES:

  1. Εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
  2. www.mikrometoxos.gr
  3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
  4. fortunegreece.com
  5. www.goldencoast.gr
  6. kaptech archives

EDIT: KAPTECH