02.12.14

Στις 23/3/2013, είχαμε την μεγάλη χαρά να αναρτήσουμε το άρθρο με τίτλο «Rethink Athens (important!)», όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την Πανεπιστημίου,  που χρηματοδότησε και διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση.

Το έργο «Re-think-Athens» προβλεπόταν να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους σχεδιασμένους για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών πόλεων και την ένταξή τους σε δίκτυα και πολιτισμικούς γαλαξίες, με καταληκτική ημερομηνία υλοποίησής του, το 2015!

Όμως, δεν εγκρίθηκε η χρηματοδότησή του απο την Ε.Ε, αν και εθεωρείτο περίπου βέβαιο.  Το ίδιο ισχύει για την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα.

Η ανάπλαση της Πανεπιστημίου, με παράλληλη επέκταση του τραμ στην πλατεία Αιγύπτου, όπως και τα έργα στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου απεντάσσονται από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, έπειτα από απαίτηση των Βρυξελλών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, απαιτώντας την απένταξη των συγκεκριμένων έργων από το «νέο ΕΣΠΑ» καθώς πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν «διακοσμητικά έργα», σε περίοδο έλλειψης πόρων και ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας, αλλά και άλλων έργων προτεραιότητας.

Προφανώς,  η απόφαση αυτή, δυσχεραίνει την ολοκλήρωση των έργων και επι πλέον, δηλώνεται με την απόφαση αυτή από την Ε.Ε, πως αυτά που θεωρούνται συμβολικά έργα ανάπτυξης σε άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για την Αθήνα αποτελούν ακόμη «διακοσμητικά έργα» !!!

Επιμέλεια: kaptech.gr