29.03.15

Ένας νέος νόμος που ψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο  (26/3/2015), ορίζει πως οι στέγες στα καινούργια κτίρια που θα κατασκευάζονται σε εμπορικές ζώνες της Γαλλίας, θα πρέπει να καλύπτονται εν μέρει από φυτά ή από ηλιακούς συλλέκτες.

FITEMENO DOMA 1

Ο νόμος που εγκρίθηκε, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν ανάμεσα στην εγκατάσταση ηλιακών πάνελ ή στην κάλυψη του τελευταίου ορόφου του κτιρίου τους με φυτά και λουλούδια.

Οι πράσινες στέγες έχουν μονωτική δράση, που μειώνει τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη του κτιρίου, ανάλογα με την εποχή, συγκρατούν το νερό και μειώνουν τα θέματα απορροής και αποστράγγισης.

Επίσης, μια πράσινη ταράτσα ευνοεί τη βιοποικιλότητα, δημιουργώντας ζωτικό χώρο για τα πουλιά και τις μέλισσες εντός του αστικού περιβάλλοντος, συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

FITEMENO DOMA 3

Αυτός είναι ένας τρόπος προοδευτικής θεσμοθέτησης. Μας φέρνει αντιμέτωπους με την πρόοδο της σκέψης πάνω στην οργάνωση και τη λειτουργία της πόλης, σε μείζονα θέματα όπως η ενέργεια και το μικροκλίμα, ακόμη και η αισθητική. Και όλη αυτή η παραγωγή της νέας σκέψης έρχεται να απαντήσει ή να προκαλέσει ερωτήματα πάνω στα θεμελιώδη και πιεστικά ζητήματα της εποχής και να ορίσει και τις νέες ευθύνες.

Στην Αθήνα οι δυνατότητες ανάπτυξης και εφαρμογής της νέας σκέψης πάνω σε αυτά τα ζητήματα είναι τεράστιες και επείγουσες. Η εκμετάλλευση, π.χ., της θέας προς διάφορα σημεία της πόλης, όπως αυτή αποκαλύπτεται όχι μόνο από τους ιστορικούς λόφους αλλά και από νέα τοπόσημα, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, η Στέγη ή το ΕΜΣΤ, ακόμη και ταράτσες ξενοδοχείων και καφέ, ορίζει όχι μόνο μια νέα δεξαμενή πρόκλησης αισθητικών και αισθησιακών εικόνων, αλλά και έναν δρόμο πλουτοπαραγωγικής ανάπτυξης

taratsa me thea

Τα εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στις άγονες, αισθητικά άθλιες και ενεργειακά ζημιογόνες ταράτσες της Αθήνας είναι μια περιοχή που παραμένει ανεκμετάλλευτη.  Οι αρνητικές συνέπειες έχουν πλέον διαγνωστεί και η αντιστροφή τους είναι άλλη μια πρόκληση για την δική μας γενιά και τις μελλοντικές.

Η ανάδειξη της «θέας», των οπτικών φυγών και των συνειρμικών προβολών πάνω στην πόλη είναι ένας βραχίονας, απολύτως υλικός και θεσμικός, της τουριστικής ανάπτυξης. Συμβάλλει, παράλληλα, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην παροχή ποικιλίας ως προς τα ερεθίσματα που προσφέρει η πόλη. Τα παρατηρητήρια με θέα προς κάθε μεγαλούπολη, είτε πάνω σε ιστορικά μνημεία, πύργους, ουρανοξύστες κ.λπ. είτε πάνω σε υπερυψωμένα εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας ή επιμόρφωσης είναι παλαιά πρακτική που ζητεί πλαίσιο, κοινωνικό, πολιτικό, εργασιακό, οικονομικό, για να ευδοκιμήσει.

Η μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα είναι η αχανής πρόκληση που προσφέρουν οι ανεκμετάλλευτες ταράτσες της. Η επίλυση αυτού του αισθητικού και πρακτικού ζητήματος θα προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα.

EDIT: kaptech.gr

SOURCES:

1. www.kathimerini.gr

2. www.candianews.gr

PHOTOS:

1. www.oikosteges.gr

2. Couleur Locale Facebook Page