09.05.13

Πέφτουν οι εγγυημένες τιμές για νεα φωτοβολταικά

Μαχαίρι στις εγγυημένες τιμές όλων των νέων φωτοβολταϊκών που θα εγκατασταθούν σε οικόπεδα, χωράφια και στέγες θα βάλει η κυβέρνηση μετά το Πάσχα, μειώνοντας στα 10 έως 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα τις «ταρίφες», με τις οποίες θα πληρώνονται οι παραγωγοί.

Το κούρεμα δεν θα περιοριστεί μόνο στις νέες άδειες που θα εγκριθούν μετά την άρση της απαγόρευσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά θα επεκταθεί και σε εγκεκριμένα έργα ισχύος περίπου 1.200 μεγαβάτ που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Δεν αντιμετωπίζει ωστόσο το τεράστιο πρόβλημα του αυξανόμενου ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ που, όπως εξελίσσεται ο ρυθμός ένταξης φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα, μέχρι το τέλος του 2014 εκτιμάται ότι θα φτάσει το ιλιγγιώδες ποσόν των 1,5 δισ. ευρώ.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι έτοιμη και βασίζεται σε σχετική εισήγηση της ΡΑΕ, προβλέποντας μεταξύ άλλων μείωση στα 10-11 λεπτά/κιλοβατώρα για τα μεγάλα πάρκα, γύρω στα 14-15 λεπτά για τις εγκαταστάσεις κάτω από 100 κιλοβάτ και τιμές της τάξης των 17 λεπτών/κιλοβατώρα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες.

Συγκριτικά με τις χρυσοφόρες ταρίφες που πλήρωνε το «σύστημα» μόλις πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, οι νέες τιμές έχουν μειωθεί δραστικά, καθώς το 2011-2012 έφταναν ακόμη και τα 55 λεπτά για τις στέγες και τα 40 λεπτά για άλλες κατηγορίες φωτοβολταϊκών. Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προσδιορίζει ως εύλογη απόδοση μετά από φόρους ένα ποσοστό της τάξης του 10-12% για τα μεσαία και μεγάλα φωτοβολταϊκά και γύρω στο 13% για τις εγκαταστάσεις στις στέγες.

Στα μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα αναμένεται να παρουσιαστεί και υπό μορφή νομοσχεδίου το «πακέτο» των δράσεων που θα προωθήσει το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να κλείσει τη μαύρη τρύπα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Θεωρείται πιθανό ότι τα μέτρα θα αφορούν και στα ήδη λειτουργούντα έργα, δεν αποκλείεται μάλιστα να επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση και για τα λαοφιλή «οικιακά» φωτοβολταϊκά και φυσικά να υπάρξει νέα μεγάλη αύξηση στο τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Καλπάζει το έλλειμμα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για τον Απρίλιο, το σωρευτικό έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που σήμερα διαμορφώνεται στα 317 εκατ. ευρώ, θα φτάσει τα 722,07 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013, στο τέλος του 2014 το 1,470 δισ. ευρώ (και το 2015 θα έχει εκτοξευτεί σε πάνω από 1,63 δις. ευρώ καθιστώντας στην ουσία μη βιώσιμη τη λειτουργία του.

Τον Μάρτιο η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ αυξήθηκε στα 4.473 MW, από 4.206 MW τον Φεβρουάριο, με την παραγωγή ενέργειας από τις συγκεκριμένες πηγές να διαμορφώνεται στις 788 GWh, από 578 GWh τον προηγούμενη μήνα.

Η αξία της τιμής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ τον Μάρτιο έφτασε συνολικά στα 143,6 εκατ. ευρώ, έναντι 98,7 εκατ. ευρώ, με τη μεσοσταθμική τιμή στα 182,1 ευρώ/ MWh, έναντι 170,7 ευρώ/ MWh. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η κατάσταση φαίνεται πλέον να είναι ανεξέλεγκτη.

Του Βασίλη Γεώργα

http://www.efsyn.gr/?p=47092